Case Studies, Featured Articles, Material Trends, Sustainability

Lapitec Chosen for a Zero-Impact Villa Surrounded by Nature

Architect Giorgio Parise's design features natural materials, sustainable energy solutions and a strong link between the interior and exterior environments.

The architectural project designed by Giorgio Parise in lower Vicenza was born as a synthesis between the typical rural dwelling and a contemporary housing model. Two different souls, two approaches and characters that the house welcomes and harmonizes, rooting itself in the landscape between the Berici and Euganean Hills, not far from the Venetian Lagoon.

References to construction elements typical of the area define the base of the building, developed in an L shape with an additional structure, and covering a total surface area of approximately 920 square meters. From the outside, the exterior of the ground floor is, in fact, composed entirely of trachyte, a stone typical of the area that lends its warm colors to the walls punctuated by long horizontal apertures. The pieces used are offcuts from large stone blocks, with huge dimensions, and a roughness that contrasts with the remainder of the envelope, such as the large windows equipped with brise-soleil, sections in wood, and the XXL Lapitec slabs in the Nero Antracite shade and the Vesuvio finish, employed on some of the vertical surfaces and the pitched roof.

This combination of natural materials is distributed along the external perspectives of the villa to offer an unprecedented aesthetic. The sintered stone, combined here with wood and trachyte, is composed of a mixture of minerals that are 100% natural and is used in slabs of 1500 x 3365 mm to deliver profiles of pure and essential geometry, in a ventilated facade enhanced by great technical performance. Lapitec boasts a completely non-porous, and therefore non-absorbent surface, making it resistant to changes in temperature as well as atmospheric and chemical agents while ensuring the best interior hygrothermal performance during both the summer and winter seasons along with significant sustainability features (Lapitec is recyclable at end of life, it contains a very low percentage of crystalline silica, and its lifetime is potentially eternal).

The reduction of environmental impact was, in fact, one of the most important parameters in the concept developed by the architect Giorgio Parise. This was then incorporated into the choice of materials and the adoption of technologies that would make the home self-sufficient from an energy point of view, including the application of sintered stone on the 30° pitched roof, together with solar panels to power heat pumps. Together with geothermal energy, these have created a zero-emissions certified house which is further enhanced by an internal home automation system that helps to manage individual areas and generates consequent energy savings, well-being and comfort for the owners of the villa.

Immersed in a large park of 5,000 square meters, harmoniously intersected by pathways and by the sculptural volumes of the building, part of which is suspended over a pool with aromatic plants and fish, the main entrance to the house is located on the west side – at the intersection between its two branches. Here a double-height interior opens into the living area, with Lapitec inserts in the same shade and finish as the facade, the dining area and the kitchen, which overlook the garden through large windows and doors. A staircase leads to a long gallery, configured like a lattice truss bridge, ending in the sleeping area which features a master bedroom with direct access to the green rooftop created above the spa area, the only addition to the L-shaped morphology of the project. Opening onto an outdoor pool, the wellness area includes a sauna, a Turkish bath, a Jacuzzi and a sensory shower, with full-height windows encouraging a biophilic experience of the architecture, with direct and continuous contact with the outside space, the vegetation and nature.

Gallery Provided by Lapitec. Copyright Alberto Sinigaglia.

Reader Interactions

Leave a Reply

Your email address will not be published.